Wat u moet weten als iemand net overleden is: bij een overlijden kunt u geconfronteerd worden met zaken die uw persoonlijke aandacht vragen. U moet zakelijke beslissingen nemen, die vaak dwars door alle gevoelens heen toch geregeld moeten worden. Dan is goede uitvaartbegeleiding een zekerheid waarop u moet kunnen vertrouwen. Kies daarvoor een erkende uitvaartbegeleider die aan uw specifieke wensen kan voldoen. Een persoonlijke uitvaart waarbij rekening wordt gehouden met de wensen van de overledene en de nabestaanden en waar uw gevoelens een belangrijke plaats vinden tijdens de uitvaartbegeleiding. Bekijk hier alles over Yarden.
Hoe te handelen bij een plotseling overlijden?
Als eerste dient u uw huisarts te waarschuwen, deze zal een A en een B verklaring omtrent het overlijden, welke verklaringen na ondertekening van de arts aan de uitvaartondernemer afgeven voor de aangifte bij de burgerlijke stand. Van de Burgerlijke Stand ontvangt de uitvaartondernemer vervolgens het uittreksel uit het overlijdensregister (akte van overlijden) en het verlof tot begraven of cremeren.
Melding maken
Er dient een uitvaartondernemer te worden ingeschakeld om de begrafenis of crematie te regelen, hiervoor is het landelijk telefoonnummer beschikbaar. Het nummer verbind u automatisch door met uitvaartorganisaties in uw buurt. Is er een trouwboekje dan bevat dit meestal de juiste gegevens en verschaft de uitvaartondernemer goed inzicht om zijn taak snel te vervullen. Noodzakelijk is het niet omdat de overheid bestandsgegevens aan elkaar heeft gekoppeld. Als het overlijden een gevolg is van een ongeval of een niet-natuurlijke dood, dan moet naast de arts ook direct de verzekeringmaatschappij worden ingelicht. Door de schouwarts zal een politiearts worden ingeschakeld en indien noodzakelijk volgt een onderzoek bij het Nederlands Forensisch Laboratorium te Rijswijk. Stel vroegtijdig een adressenlijst samen om de nabestaanden, relaties , vrienden en kennissen niet te vergeten bij het versturen van het overlijdensbericht. Meestal zal de afwikkeling van de uitvaart geregeld worden door één persoon als verantwoordelijke voor de financiële afhandeling, meestal is dit de echtgeno(o)t(e), één van de kinderen of een nabestaande van de overledene.
Is er sprake van een testament of laatste wilsbeschikking?
Bent u er niet zeker van of er een testament is, dan kan het Centraal Testamentenregister in Den Haag (www.centraaltestamentenregister.nl) worden geraadpleegd. Iedereen die een officieel testament heeft staat hierin geregistreerd, Voor het opvragen van informatie uit het Centraal Testamentenregister is het noodzakelijk een uittreksel uit het overlijdensregister te overhandigen. Bekijk de mogelijkheden in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
SOFI-Nummer
Het SOFI-Nummer van de opdrachtgever dient vermeld te worden. Vanaf 2005 is de uitvaartondernemer (in opdracht van de belastingdienst) verplicht het burgerservicenummer (BSN) van de opdrachtgever van de uitvaart (dus niet van de overledene) op het aanvraagformulier voor de gemeentelijke begraafplaatsen en crematoria te vermelden. Het burgerservicenummer is onder andere te vinden op uw belastingformulier, rijbewijs, identiteitskaart of de pas van de zorgverzekeraar.