Begrafeniskosten vergelijken Lees alles over uitvaartkosten

We staan er niet graag bij stil, maar het leven is eindig. Het kan zomaar gebeuren dat je afscheid moet nemen van je ouders, je partner of zelfs een kind. Een hele emotionele tijd. Naast dat je als nabestaande afscheid moet nemen van een geliefde, moet er ook een begrafenis of een crematie worden geregeld. Een hele organisatie waar je op dat moment misschien niet mee bezig mee wilt of kunt zijn. Daarom wordt er vaak de hulp ingeschakeld van een professionele uitvaartverzorger. Die zal de uitvaart voor je regelen en alles in goede banen leiden zodat jou geliefde een waardig afscheid krijgt. Er wordt een begrafenis of een crematie geregeld, een uitvaartverzorger, rouwkaarten, een plechtigheid, een kist, een grafsteen, et cetera. En hoewel je daar helemaal niet mee bezig wilt zijn is het toch belangrijk dat je erbij stilstaat al deze onderdelen geld kosten. De kosten kunnen sterk uiteenlopen, maar begrafeniskosten bedragen toch minimaal om een paar duizend euro.

Verzekeraar Beoordeling Dekking Looptijd Premie Afsluiten
monuta €8000 Levenslang €6,71
dela €8000 Levenslang €6,14

Onderschatting van begrafeniskosten

Het is vandaag de dag nog steeds taboe om over begrafeniskosten te praten. Eigenlijk is dat raar omdat het toch minimaal gaat over een paar duizend euro. Nabestaanden schrikken vaak van de hoge rekening die zij ontvangen of het bedrag dat zij moeten bijbetalen ondanks dat de overledene verzekerd was. Uit onderzoek van Gfk is onlangs gebleken dat veel mensen begrafeniskosten onderschatten. Een gemiddelde uitvaart kost al snel tussen de 6.500,- en de 7.000,- euro. Dit bedrag kan snel verhogen als gevolg van extra wensen van de overledene of de nabestaanden. Uit hetzelfde onderzoek van Gfk is ook gebleken dat 40% van de Nederlandse huishoudens niet verzekerd is voor begrafeniskosten. Waarschijnlijk komt dit omdat veel mensen zich er niet van bewust zijn dat begrafeniskosten zo hoog zijn.

Wie betaald de begrafeniskosten?

Om ervoor te zorgen dat de nabestaanden de begrafeniskosten kunnen betalen, kun je spaargeld reserveren of een uitvaartverzekering afsluiten. Voor mensen zonder spaargeld is het aan te raden om maandelijks een paar euro te betalen voor een uitvaartverzekering. Dit geldt ook voor jonge gezinnen en dan vooral voor gezinnen die het financieel niet al te breed hebben. Door het afsluiten van een uitvaartverzekering is het gezin verzekerd voor een basis uitvaart en worden financiële problemen die kunnen ontstaan als gevolg van hoge begrafeniskosten vermeden. Kinderen tot 18 jaar kunnen vaak gratis worden meeverzekerd met de ouders. Hiervoor moeten ze wel worden aangemeld. Het overlijden van een geliefde is al moeilijk genoeg. Bijkomende financiële problemen, waar je op zo een moeilijk moment helemaal niet op zit te wachten, kunnen worden voorkomen door je te verzekeren voor begrafeniskosten.

Kan ik de begrafeniskosten verzekeren?

Voor gezinnen met beperkte financiële middelen is het advies om zich te verzekeren voor hoge begrafeniskosten. Bijkomend voordeel is dat vaak de uitvaart volledig wordt verzorgd en dat de nabestaanden zich dus niet bezig hoeven te houden met allerlei geregel in de emotionele periode. Er zijn verschillende mogelijkheden. Een van de beste aanbieders van Nederland op het gebied van uitvaartverzekeringen is Monuta (maar ook Yarden en Dela). Monuta biedt verschillende pakketten aan, zodat er voor iedereen wel een geschikte optie is. Alle verzekeringen bestaan uit een basispakket van diensten en daarnaast een vrij te besteden bedrag. Het pakket van diensten is een geïndexeerd pakket. Jaarlijks wordt de waarde verhoogd, omdat de begrafeniskosten ook elk jaar stijgen.

Zorgeloos uw uitvaart regelen Direct een goedkope overlijdensverzekering vergelijken