Tijdens een uitvaartplechtigheid wordt er vaak iets verteld over het leven van de overledene. Zelf spreken kan helpen bij de verwerking van het verlies en bijdragen aan een waardevol afscheid. Hieronder geven wij 7 tips die jou helpen bij het voorbereiden, schrijven en spreken.
1. Steun op je eigen herinneringen
Je eigen herinneringen vormen vaak de beste basis voor een persoonlijk verhaal. Bekijk foto’s van vroeger, denk terug aan speciale momenten en ga naar plaatsen waar je graag samen kwam met de overledene. Noteer alle verhalen, details, anekdotes en gevoelens die bij je opkomen.
2. Praat met andere nabestaanden
Praat met familie, vrienden, kennissen, collega’s en andere mensen die dicht bij de overledene hebben gestaan. Luister naar hun verhalen, voel de emoties en maak aantekeningen. Hieronder staan een aantal vragen die je zou kunnen stellen.
- Wat zijn je meest dierbare herinneringen?
- Wat waren zijn of haar passies, hobby’s of talenten?
- Welke beproevingen heeft hij of zij doorstaan?
- Welke muziek luisterde hij of zij graag?
- Wat ga je vooral missen?
3. Wat wil je vertellen?
Stel jezelf de vraag wat je beslist wilt vertellen. Probeer dat zo kort mogelijk te formuleren, het liefst in een paar zinnen. Neem nu alle aantekeningen door en zoek naar verhalen, anekdotes en herinneringen die deze boodschap ondersteunen.
4. Begin met schrijven
Hoe moeilijk het ook is: begin met het noteren van wat je wilt zeggen. Laat het idee los dat het in één keer perfect moet zijn. Dit is slechts de eerste versie van je toespraak.
5. Maak een spreektekst
Bekijk nu welke zinnen en woorden je wilt houden, rangschik en maak een tekst die je straks wilt voordragen. Hieronder een aantal tips die je hierbij kunnen helpen.
- Gebruik gemiddeld niet meer dan 10 tot 12 woorden per zin.
- Gebruik woorden die iedereen begrijpt. Vermijd vaktaal of wetenschappelijke woorden.
- Het is mooi om iets te vertellen aan de hand van voorbeelden.
- Maak alinea’s. Behandel per alinea één onderwerp of thema.
- Probeer de verschillende onderwerpen met elkaar te verbinden.
6. Tips voor de uitvoering
- Oefen tenminste één keer hardop.
- Verken de zaal voordat er andere mensen zijn.
- Test de microfoon en geluidsinstallatie.
- Houd een glas water bij de hand.
- Lees je de tekst voor? Gebruik een duidelijk leesbaar lettertype.
- Spreek iets langzamer dan normaal. Neem korte pauzes.
7. Geef de uitvaartleider je toespraak
Geef een exemplaar van je toespraak aan de uitvaartverzorger of aan een aanwezige vriend. Hij of zij kan de toespraak dan op ieder moment overnemen als dat nodig is. Ook kun je ervoor kiezen dat de uitvaartverzorger je toespraak voorleest. Zoek jij een goede verzekering? Bekijk mogelijkheden in o.a. Meppel, Tilburg, Breda, Maastricht of Sliedrecht.