Overlijdensverzekering vergelijken Een verzekering voor overlijden afsluiten

Waarom bestaat de overlijdensverzekering? Een sterfgeval brengt een emotionele periode met zich mee en daarnaast ook soms onaangename financiële verrassingen voor de nabestaanden. Je kunt dit vermijden door je te verzekeren met een overlijdensverzekering. Met een overlijdensverzekering zorg je ervoor dat indien je onverwacht komt te overlijden, je familie een vastgesteld geldbedrag te besteden krijgt. Op die manier wordt voorkomen dat ze te maken krijgen met financiële moeilijkheden, in een tijd die al moeilijk genoeg is. Hun financiële situatie is dan enigszins beschermd, waardoor zij je nabestaanden zich kunnen richten op hetgeen dat echt belangrijk is, namelijk: omgaan met het grote verlies. Voor een paar euro per maand kun je al een overlijdensverzekering afsluiten. Er zijn echter verschillende aanbieders, die verschillende variaties in de overlijdensverzekering aanbieden tegen uiteenlopende prijzen. Het is dan ook goed om je daar eens in te verdiepen.

Een overlijdensverzekering afsluiten

Er zijn verschillende verzekeraars en ook uitvaartverzorgers die een variatie van een overlijdensverzekering aanbieden. Ze worden niet overal onder dezelfde noemer ondergebracht en in ook zijn er verschillende variaties mogelijk. Bij Dela heet de overlijdensverzekering bijvoorbeeld het LeefdoorPlan, bij andere verzekeraars wordt gesproken over de overlijdensrisicoverzekering en bij Monuta wordt de specifieke overlijdensverzekering aangeboden, namelijk de uitvaartverzekering. Deze laatste is een verzekering die in het geval van overlijden de gehele uitvaart verzorgt. Dit is een belangrijke vorm van een overlijdensverzekering, omdat de kosten van een uitvaart vaak veel hoger uitvallen dan men verwacht. Indien er financiële zorgen zijn als gevolg van de uitvaart, kan men zich niet volledig richten op het afscheid. Daarom is het zaak bepaalde zaken goed te regelen door een juiste overlijdensverzekering af te sluiten

Verzekeraar Beoordeling Dekking Looptijd Premie Afsluiten
monuta €8000 Levenslang €6,71
dela €8000 Levenslang €6,14

De speciale overlijdensverzekering: de uitvaartverzekering

Bij een normale overlijdensverzekering komt er een geldbedrag vrij als de verzekerde persoon overlijdt. Een uitvaartverzekering is echter veel meer dan alleen een geldbedrag. Met een uitvaartverzekering zorg je er niet alleen voor dat je nabestaande niet met allerlei kosten worden opgezadeld, ook ben je er zeker van dat je nabestaanden allerlei zorgen uit handen worden genomen, omdat je met de uitvaartverzekering regelt dat de hele uitvaart wordt verzorgd. Monuta is de specialist op het gebied van uitvaartverzorging en uitvaartverzekeringen. Monuta biedt verschillende uitvaartverzekeringen waarvoor je kunt kiezen, waarbij je zelf kan bepalen welk product het beste bij je past. Elk product biedt een pakket van diensten en daarbij bovendien een vrij te besteden bedrag Je kunt bij Monuta kiezen uit de volgende verzekeringspakketten:

 1. Uitvaart basis = pakket met vrij te besteden bedrag van € 2.500,-
 2. Uitvaart Plus = pakket met vrij te besteden bedrag van € 4.000,-
 3. Uitvaart Top = pakket met vrij te besteden bedrag van € 5.500,-
 4. Uitvaart Flexibel = pakket met vrij te besteden bedrag tussen € 1.500,- en € 10.500,-

Op deze website vind je alle informatie die je nodig hebt om een uitvaartverzekering af te sluiten. Als je het toch fijn vindt om eerst advies in te winnen, dan kan dat. Eerder waren de kosten voor dit advies gesprek in de premie in begrepen maar door nieuwe wetgeving mag dat niet meer en wordt dat nu apart doorberekend. Je kan dan via een afspraak met een consulent uitvaart zorg spreken. Een persoonlijk advies kost 60,- euro per aanvraag en dus niet per polis. De advieskosten kunnen ineens of in maximaal 24 termijnen worden betaald.

Overlijdenspolis voor begrafenis of een crematie vergelijken

In het geval van een overlijden van een geliefde moet er een uitvaart worden geregeld. Daar komt veel bij kijken. Allereerst moet er een keuze worden gemaakt voor een soort uitvaart. Je moet kiezen tussen een crematie en een begrafenis. Er zijn veel mensen die voor hun overlijden hebben vastgelegd wat zij willen: een begrafenis of een crematie. In Nederland kiest ongeveer de helft van de mensen voor een begrafenis. Het kan echter ook gebeuren dat de nabestaanden de keuze moeten maken tussen een begrafenis en een crematie. Hierbij kan worden gedacht aan wat fijn is voor de nabestaanden. Willen ze bijvoorbeeld thuis een urn hebben of willen ze een graf hebben dat ze kunnen bezoeken?

Kiezen voor een begrafenis

Als de keuze valt op een begrafenis, dan is dat vaak omdat er dan een plek wordt gecreëerd waar nabestaanden naartoe kunnen gaan om hun dierbare te herdenken. Misschien om nog even ‘te praten’ met degene die er niet meer is. Het kan ook gewoon een rustgevende plek zijn waar herinneringen van vroeger kunnen worden opgehaald. Er zijn echter veel regels waar u bij een begrafenis rekening mee moet houden. Zo moet er volgens de wet minstens 65 centimeter grond boven de kist zitten, moet een graf ruim een meter diep zijn en mag het lichaam niet zonder omhulsel worden begraven. Het lichaam moet altijd in een kist, wade of rieten mand worden geplaatst. Met al deze dingen moet je rekening houden. Na een overlijden kunt u overmand zijn door verdriet, maar juist op dat moment moet er veel geregeld worden. Bij een begrafenis regelen komen een heleboel dingen kijken. Als je contact opneemt met een uitvaartverzorger, zoals Monuta, dan neemt die je een heleboel zaken uit handen. Toch zijn er enkele dingen die je zelf moet doen, namelijk:

 1. Ga na of er een uitvaartverzekering is
 2. Zoek een geldig legitimatiebewijs van de overledene op
 3. Controleer of er een testament of wilsbeschikking is in verband met eventuele uitvaart wensen
 4. Zoek kleding uit voor de overledene voor de uitvaart
 5. Maak een adressenlijst voor het versturen van de rouwkaarten

Wat kost een begrafenis
De kosten van een gemiddelde begrafenis liggen tussen de 6.500,- en 10.000,-. De kosten van een begrafenis zijn over het algemeen iets hoger dan de kosten van een crematie, omdat je bij een begrafenis te maken hebt met graf kosten. Graf kosten verschillen sterk per gemeente en liggen tussen de 800,- en 7.000,- euro. Naast de graf kosten zijn er ook andere kosten bij een begrafenis. De basis kosten die voor elke uitvaart gelden zijn:

 1. Kosten voor de uitvaartverzorger
 2. Bezorging van de kist
 3. Laatste verzorging van de overledene
 4. Daarnaast zijn er ook andere kosten die sterk afhangen van persoonlijke wensen. Hierbij kun je denken aan het soort kist dat wordt gekozen, bloemen, rouw vervoer, dragers en catering. Ook is het zo dat een begrafenis die plaatsvindt in het weekend duurder uit kan vallen dan een begrafenis door de week. Dit komt doordat in sommige gevallen weekend toeslag wordt berekend. Een weekend toeslag geldt vaak voor meerdere onderdelen van een uitvaart.

Zorgeloos uw uitvaart regelen Direct een goedkope overlijdensverzekering vergelijken