Begrafenisverzekering afkopen Informatie over het afkopen van uw uitvaartpolis

Wil u de begrafenisverzekering afkopen? Wanneer u een uitvaartverzekering heeft genomen en deze wilt stoppen, bestaat er de mogelijkheid om deze af te kopen. Een begrafenisverzekering afkopen is mogelijk wanneer u de afkoopwaarde weet. In vergelijking tot een levensverzekering is deze waarde relatief laag. De afkoopwaarde van de begrafenisverzekering is in dit geval van belang: De afkoopwaarde wordt niet op een vaste manier berekend. De berekening verschilt per verzekeringsmaatschappij. Een manier kan zijn: alle premie die ingelegd is tot het moment van afkopen bij elkaar opgeteld. Dit bedrag minus de kosten die de verzekeringsmaatschappij in rekening brengt. In de tabel hieronder kun u direct de beste uitvaartpolissen vergelijken.

Verzekeraar Beoordeling Dekking Looptijd Premie Afsluiten
monuta €8000 Levenslang €6,71
dela €8000 Levenslang €6,14

Kosten voor afkopen (afkoopwaarde)

De kosten die worden afgetrokken zijn de kosten die in het verleden zijn gemaakt. Denk hierbij aan administratieve kosten en personeelskosten. Ook kan de maatschappij kosten in rekening brengen die niet daadwerkelijk gemaakt zijn maar waar de verzekeraar op gerekend heeft. Doordat de verzekeringsmaatschappij deze kosten in rekening brengt is de afkoopwaarde van een begrafenisverzekering vaak laag. Uiteraard worden er naarmate meerdere jaren gebruik is gemaakt van de verzekering meerdere kosten in rekening gebracht. Waarom een lage afkoopwaarde? Een uitvaartverzekering is niet te vergelijken met een spaarrekening. U bent namelijk een overeenkomst aangegaan met een verzekeringsmaatschappij. Binnen deze overeenkomst hebt u een afspraak gemaakt dat de verzekeringmaatschappij een bepaald bedrag uitkeert na het overlijden. Er word dan immers geen premie meer betaald. De premies die betaald zijn voorafgaand aan overlijden kunnen gebruikt worden om waarde op te bouwen. Wanneer u de overeenkomst opzegt, is het mogelijk dat u nog geen waarde heeft opgebouwd. In sommige gevallen heeft de begrafenisverzekering dus enkel kosten gemaakt, dan is er in principe geen afkoopwaarde. De kosten zijn dan hoger dan de ingelegde premie.

Sparen of verzekeren?

Een overgroot deel van de Nederlanders is van mening dat een uitvaartverzekering de beste manier is om een uitvaart te kunnen betalen. Het wordt vooral als een morele plicht beschouwd om de nabestaanden goed verzorgd achter te laten. Toch is het ook niet verkeerd om te kijken naar een van de belangrijkste voordelen van een begrafenisverzekering. U kunt uiteraard sparen voor een uitvaart. Maandelijks zet u een bedrag op de bank. Maar is er op het moment van overlijden genoeg gespaard om de uitvaart te kunnen bekostigen? Hoe vervelend dit voorbeeld ook is: iemand die vandaag begint met sparen kan morgen komen te overlijden. Bij een uitvaartverzekering is het echt niet zo dat u aan het einde van de rit uw uitvaart 3x aan premie heeft betaald. Dat is toch echt een misverstand. Er zijn genoeg verzekeraars met een hele scherpe premie en een uitstekende begrafenisverzekering.

Verzekeren loont: denk dus goed na over afkopen van uw polis

De Consumentenbond geeft in haar geldgids aan dat ‘het zelf sparen voor de uitvaart niet opweegt tegen het rendement dat wordt behaald bij de goed beoordeelde uitvaartverzekeraars’. Begrafenisverzekeringen houden rekening met het jaarlijks duurder worden van een uitvaart. Elk jaar stijgen de kosten van een uitvaart met ongeveer 5%. Als u het premiebedrag maandelijks stort op een spaarrekening dan duurt het heel veel jaren voordat u de waarde van de uitvaartverzekering bij elkaar heeft gespaard. Uiteraard is dit afhankelijk van de rente op de spaarrekening, maar het risico dat u eerder komt te overlijden blijft natuurlijk aanwezig. Een begrafenisverzekering is dan ook in de meeste gevallen een voordeligere en verstandige oplossing.

Zorgeloos uw uitvaart regelen Direct een goedkope overlijdensverzekering vergelijken